Roznofszky-palota

Az épület neve Roznofszky-palota
Mai elnevezése ugyanaz
Cím Szabadka, Strossmayer utca 22.
GPS adatok É 46° 05′ 52.50″, K 19° 39′ 54.24
Épült 1909-ben
Stílusjegyek Bécsi szecesszió
Tervezők

Építtető

Macskovics Titusz (1851–1919) (Titus Mačković) építész

Roznofszky József vállalkozó

Műemléki besorolás A városközpont különleges védett műemléki értékű épületeként van nyilvántartva, helytörténeti jelentőségű.
Az épület története, változások

Az U alaprajzú bérpalota földszintjén a kocsibejáró, illetve a gyalogos kapualj mellett, két-két üzlethelyiséget alakítottak ki különböző méretekkel, egyenként három helységgel. Minden emeleten két négyszobás lakás volt. A reprezentatív helységek (szalonok, ebédlők) az utca felé voltak tájolva, míg a háló- és gyerekszobák a konyhával, mellékhelyiségekkel, a lépcsőházzal és a cselédszobákkal az udvari rész felé. Mind a két emeletet azonos térelrendezéssel építették meg. Az épület a mai napig megtartotta lakó- és irodaház jellegét. A szabadkai szecessziós útvonal része.

Az épület ismertetése, értékelemzése
Bécsből a szecessziós hatások rendszerint egyenes úton, ám gyakrabban Budapesten keresztül érkeztek ide. Az ismert szabadkai építész Macskovics Titusz, Vágó József és László budapesti építészeket tekintette példaképeinek, akik közvetítésével a bécsi szecessziós hatások elérték Szabadkát. Ennek köszönhető, hogy Szabadka építészetében szép számban jelenik meg a bécsi szecesszió hatása. Egyik legpompásabb példája ez a palota, amely a Stroszmayer utcában az egyetlen kétemeletes épület. Homlokzatán szembetűnők a Vágó testvérek építészetének jellegzetes motívumai. Az ő hatásukat mutatja a homlokzati fölület lemezes fölosztása, a fugák metsződéseiben a kerámia medalionokkal, a központi ívelt zárterkély, az egyszárnyú ablakok függőleges sorával. Más jellegzetességek is föltűnnek, mint a tojásformákból álló gipszdíszek, és a fölső emeleten az íves záródású ablakformák. A homlokzati kompozíció kimért rendjébe a gazdagon alkalmazott virágfonatok visznek vidámságot.
Irodalom

Prčić Vujnović, Gordana – Aladžić, Viktorija – Grlica, Mirko, Gradotvorci-Városteremtők 2, Subotica, 2008, 168–173.

Szabadka térkép >>