Sonnenberg-palota

Az épület neve Sonnenberg-palota
Mai elnevezése ugyanaz
Cím Szabadka, Đure Đakovića utca 3.
GPS adatok É 46° 06′ 05.77″, K 19° 40′ 07.50″
Épült 1910-ben
Stílusjegyek A szecesszió magyaros változata

Tervező  

Építtető

Strassburger Izidor és Gombos Lajos építészek

Sonnenberg Salamon, a telek és az épület tulajdonosa, a híres szabadkai férfiszabó.

Műemléki besorolás A városközpont különleges védett műemlék értékű épületeként van nyilvántartva, helytörténeti jelentőségű.

Az épület eredeti funkciója

Változások

Mivel a telek két utcafrontra néz, 1909-ben tulajdonosa a helyi hatóságokhoz olyan kérvénnyel fordult, hogy a Kalaji Albert (ma Đure Đakovića) utca felől egy kétemeletes, míg a Korda Bódog utca felől (ma Korvin Lajos) egyemeletes épületet építene. Sonnenberg Salamon a rá következő évben egy másik kérvényt adott be, melyben Strassburger Izidor új tervei alapján a Korda utcában is kétemeletes bérpalota felépítését kérelmezte. Mindkét palotának egy-egy három szobás lakása volt emeletenként. A legszebb az első emeleti lakás volt. Mindkét épület L alaprajzú, és udvari részei összeérnek. Ez utóbbiban voltak a gazdasági helyiségek (konyha, tárolók), míg az utca felé a reprezentatív lakrészeket tájolták (szalon, ebédlő és a szobák). Ez az épület, mely díszítőelemeivel a magyar népi motívumokat Zsolnay kerámiába foglalta, egyike a legszebbeknek, amelyek a magyar szecesszió stílusában épültek Szabadkán. A pécsi Janus Pannonius múzeum ma is őrzi a díszítő motívumok rajzait, melyek alapján a kerámia elemeket elkészítették. A szabadkai szecessziós útvonal része. Ma ebben az épületben működik Magyarország Főkonzulátusa.

Az épület ismertetése, értékelemzése
Városunkban, szecessziós stílusban többnyire középületek létesültek. Az építtető polgárok általában az olcsóbb és kevésbé igényes homlokzatokat választották. A díszítések vakolatból, gipszből készültek, mert a klinkertégla, a mozaikok, az ólomüvegek és legfőképp a Zsolnay-kerámia alkalmazása megnövelte volna a költségeket. Sonnenberg Salamon, az ismert divatszabó a drága és igényes homlokzattal kívánta megmutatni a városban elfoglalt státusát. Palotája merev, egyenes vonalú díszítményei és virágos motívumai szabályos geometriai alakzatokba rendeződnek. Habár ez a szerényebb küllemű épület a Raichl-paloták közvetlen szomszédságában található, mégis méltóságteljesen mutatja meg értékeit azok szabadabban szárnyaló, fölülmúlhatatlan szépségű homlokzatainak társaságában.
Irodalom

Prčić Vujnović, Gordana – Aladžić, Viktorija – Grlica, Mirko, Gradotvorci 1, Subotica, 2006, 120–123.

Mr Aladžić Viktorija, Grlica Mirko, Prčić Vujnović Gordana, Secesijski objekti u Subotici i na Paliću, Secesija u

Subotici, A szecesszió Szabadkán, Subotica, Budimpešta, 152–155.

 Szabadka térkép >>